top of page

גרד בהריון

תמונת הסופר/ת: ד"ר גיל פומפד"ר גיל פומפ

02.06.2024






על גרד בהריון והקשר לדובים

שתי מטופלות חביבות שפנו עם תלונה דומה בטווח זמן קצר, הזכירו לי שצריך לרענן לציבור את נושא הגרד לקראת סוף ההריון. גרד בהריון יכול להופיע ממגוון סיבות, והבנתן חשובה לטיפול נכון ומניעת סיבוכים. אני מחלק את תלונת הגרד לשני סוגים עיקריים: מנגנון דמוי אלרגי ומנגנון של צבירת מלחי מרה.


גרד דמוי אלרגי: PUPPP

הסוג הראשון הוא Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy (PUPPP). זהו מצב נפוץ בו הגרד מלווה בפריחה מפושטת כמעט בכל הגוף, הנראית כמו 'עקיצות יתוש'. פריחה זו נעלמת בדרך כלל לאחר הלידה. הטיפול הראשוני כולל תרחיף קלמין ותרופות אנטי-היסטמיניות כמו אלרג'יקס. במקרים קשים יותר, בהתייעצות עם רופאי עור, ניתן לטפל בסטרואידים דרך הפה.


גרד מצבירת מלחי מרה: Cholestasis of Pregnancy

הסוג השני קשור לצבירת מלחי מרה ונקרא Intrahepatic Cholestasis of Pregnancy (ICP). כאן הגרד אינו מופיע עם פריחה ולעיתים מלווה בהפרעה בתפקודי כבד. זהו מצב שיכול להיות מסוכן לעובר ולכן יש הנוקטים בגישה של השראת לידה בשבוע 37. הטיפול התרופתי העיקרי הוא אורסוליט, שהופק במקור מדובים** . אורסוליט מטפל לא רק בגרד אלא גם בהצטברות מלחי המרה, מה שמפחית את הסיכון לעובר.


אבחון וניהול גרד בהריון

האבחון של ICP מתבצע באמצעות בדיקת רמות מלחי המרה בדם, המתבצעת בבתי חולים. הבדיקה מסייעת בהערכה מדוייקת של רמת הסיכון לעובר. גורמי הסיכון ל-ICP כוללים היסטוריה משפחתית של המצב, גיל אימהי מתקדם והריונות מרובי עוברים​​​​.

ההמלצות של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה והחברה לרפואה אם-עובר כוללות ניהול קפדני ומעקב אחר רמות מלחי המרה והערכת הצורך בהשראת לידה מוקדמת על בסיס רמות אלו​​​​. יש לשקול יילוד מוקדם במקרים חמורים בהם הגרד בלתי נסבל או כאשר יש היסטוריה של מוות עוברי בעקבות ICP​​​​.


סיכום

גרד בהריון יכול לנבוע מסיבות שונות, והבנת המקור חשובה לטיפול נכון ומניעת סיבוכים. הטיפול בגרד דמוי אלרגי (PUPPP) כולל תרחיף קלמין ואנטי-היסטמינים, ובמקרים חמורים סטרואידים. הטיפול ב-ICP כולל אורסוליט וניהול רמות מלחי המרה. הבדיקות והמעקב חשובים להערכת רמת הסיכון לעובר והצורך בהשראת לידה מוקדמת.


מה הקשר בין הגרד לדובי קוטב?

"אורסולה" בלטינית (Ursula) הוא שם פרטי נשי שפירושו המילולי הוא "דובה קטנה". השם נגזר מהמילה הלטינית "ursus" שפירושה "דוב".

בעבר שמעתי שהתרופה ״אורסוליט״ מופקת מדובי קוטב. עם הזמן הסתבר לי שזה לא ממש מדוייק. התרופה

התרופה אורסוליט (Ursodiol או Ursodeoxycholic Acid - UDCA) מופקת מדוב שחור אסייתי, במיוחד מהמרה שלו. במקור, החומר הפעיל הופק ממלחי המרה של דובים, אך כיום התרופה מיוצרת בצורה סינתטית במעבדות.


ד״ר גיל פומפ מבוסס על חומר שכתבתי במקור בתאריך 21.3.2015 בדף הפייסבוק המקצועי שלי - https://www.facebook.com/share/p/5Jw68Jews2hJFZaa/ וכן סיכום של נייר העמדה הישראלי והנחיות האיגוד המקצועי האמריקאי - באמצעות chatGPT4o




53 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page