top of page
תמונת הסופר/תד"ר גיל פומפ

חומצה פולית במינון מוגבר

עודכן: לפני 3 ימים

צנצנת נוזל ירוק עם תווית "חומצה פולית" על שולחן עץ, מוקפת ביצים, שעועית צהובה בקערה, תרד ועלים ירוקים.

חומצה פולית: המפתח להתפתחות תקינה בהריון

חומצה פולית, הידועה גם בשם ויטמין B9, היא ויטמין חיוני שמשחק תפקיד מרכזי בהתפתחות העובר במהלך ההיריון. היא חיונית לתהליכי חלוקת תאים, סינתזת DNA ועיבוד חומצות אמינו, ולכן יש לה השפעה מכרעת על התפתחות מערכת העצבים של העובר.

המינון המומלץ לנשים בהריון עומד על 0.4 מ"ג ליום, אך לנשים בקבוצות סיכון מסוימות נדרש מינון מוגבר של 4-5 מ"ג ליום, פי 12.5 מהמינון הבסיסי. מינון זה נועד להבטיח את בריאות האם והעובר ולצמצם סיכונים אפשריים.

כעת נפרט את המצבים השונים שבהם נדרש מינון מוגבר של חומצה פולית, תוך הדגשה של הסיבות וההשלכות:


- **מומים בתעלה העצבית**:

- נשים אשר חוו הריון קודם שבו נולד עובר עם מום פתוח בתעלה העצבית, כמו ספינה ביפידה (חוט השדרה), צריכות להקפיד על נטילת חומצה פולית במינון גבוה יותר כדי להקטין את הסיכון להיווצרות מומים דומים בהריון הבא. מחקרים מראים כי נטילת חומצה פולית במינון מוגבר יכולה להפחית את הסיכון למומים אלו בכ-70%. בנוסף, נשים שיש להן או לבני זוגן היסטוריה של מומים פתוחים בתעלה העצבית, או נשים שיש להן קרובי משפחה עם מומים כאלו, צריכות לשקול גם הן נטילת מינון גבוה יותר של חומצה פולית, כדי להבטיח שהעובר יתפתח כראוי.


- **תרופות**:

- נשים הנוטלות תרופות אנטי-אפילפטיות, המשמשות לטיפול בפרכוסים, נמצאות בסיכון מוגבר למומים בעובר. לכן, מומלץ להן ליטול מינון גבוה יותר של חומצה פולית. תרופות נוספות כמו ליתיום, אשר משמשת לטיפול במניה דפרסיה, ומטוטרקסט, הנמצאת בשימוש לטיפול בדלקות פרקים מסוימות, גם הן מצריכות תשומת לב מיוחדת בנושא חומצה פולית, שכן הן עשויות להשפיע על חילוף החומרים של הוויטמין בגוף.


- **מצבים רפואיים נוספים**:

- נשים עם סוכרת טרום הריונית, אשר עשויה להשפיע על התפתחות העובר, זקוקות למינון גבוה יותר של חומצה פולית כדי להבטיח את בריאות העובר. מחקרים מצביעים על כך שסוכרת לא מאוזנת במהלך ההיריון יכולה להוביל לסיבוכים שונים, ולכן יש להקפיד על המינון הנכון. נשים עם עודף משקל, כלומר BMI מעל 30, גם הן נדרשות להקפיד על נטילת חומצה פולית במינון מוגבר, שכן עודף משקל יכול להשפיע על התפתחות העובר ועל סיכונים רפואיים שונים, כולל סיבוכים בלידה.

- כמו כן, נשים השותות אלכוהול במהלך ההיריון, גם אם מדובר בכמויות קטנות, צריכות להימנע מכך לחלוטין, אך אם הן מתמודדות עם בעיות של ספיגה במעי, כמו מחלת מעי דלקתית או צליאק, יש להן צורך במינון גבוה יותר של חומצה פולית. נשים שעברו ניתוח בריאטרי, כמו קיצור קיבה, עשויות גם הן להיות במצב שבו ספיגת חומצה פולית נפגעת, ולכן יש להן צורך במעקב רפואי צמוד.

- נשים הנושאות מוטציה בגן MTHFR, אשר משפיעה על חילוף החומרים של חומצה פולית, צריכות להקפיד על נטילת מינון גבוה יותר של הוויטמין כדי למנוע סיכונים בריאותיים. מוטציה זו יכולה להוביל לירידה ביכולת הגוף לנצל את החומצה הפולית, ולכן יש חשיבות רבה למעקב רפואי והמלצות תזונתיות מותאמות אישית.


כל ההמלצות הללו מבוססות על נייר העמדה הישראלי של האיגוד למיילדות וגינקולוגיה (מס׳ 29), אשר מציע הנחיות ברורות וממוקדות לנשים בהריון כדי להבטיח את בריאותן ובריאות העובר. ההמלצות הללו נועדו לסייע לנשים להבין את החשיבות של חומצה פולית במהלך ההיריון ולספק להן את הכלים הנדרשים כדי לפעול בהתאם.


מאחלות הריון קל ונעים,

ד״ר גיל פומפ



 



Table listing conditions requiring folic supplement; includes categories like medical history, treatment, notable entries on BMI, and health risks.


62 צפיות0 תגובות

コメント


bottom of page